Máte chuť na niečo sladké, ale chcete sa stravovať v súlade so zdravou výživou? Zabudnite na mliečnu čokoládu a vyskúšajte ovocie v jeho sušenej podobe.

Ďatle proti únave 

Pri pocite vyčerpania doslova túžite po sladkostiach. Vyskúšajte ďatle, ktoré majú nízky glykemický index, čo znamená, že svoje cukry uvoľňujú pomaly a hladinu energie udržujú stabilne. V sušených ďatliach je zastúpených 2,2 g vlákniny a 70 kalórií. Ak vás trápi hlad, doprajte si ich spolu s bielkovinami.

Marhule pre zdravé srdce 

Marhule majú až trikrát vyšší obsah draslíka než banány, ktorý je dobrý na udržanie nízkeho krvného tlaku. Odborníci odporúčajú ich konzumáciu ľuďom, ktorí trpia vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Už jedna porcia dodá telu 4,4 g vlákniny a 60 kalórií. Ak chcete z tela vyplaviť toxíny, jedzte ich na lačný žalúdok, čím podporíte správne fungovanie žalúdka.

Na anémiu s figami 

Pri anémii môžu pomôcť už štyri sušené figy denne. Ak chcete ešte viac podporiť tvorbu železa, ponorte ich do pomarančovej šťavy, ktorá obsahuje veľa vitamínu C a spoločne sú skutočnou záchranou v boji proti chudokrvnosti. Obsahujú 64 kalórií a organizmus obohatia o 2,4 g vlákniny.

Hrozienka na osteoporózu

Sušené hrozienka sú obrovským zdrojom bóru. Ak si ich doprajete spolu s jogurtom, ktorý je bohatý na vápnik a prisypete za hrsť orechov, tak môžete vo veľkom znížiť riiko vzniku osteoporózy. Denný energetický príjem zvýšia o 76 kalórií a telu dodajú 1,3 g vlákniny.

Brusnice eliminujú zápal močových ciest 

Sušené brusnice sú tou najlepšou voľbou ako predchádzať zápalom močových ciest a močového mechúra. Už dve hrste denne znižujú prítomnosť nežiadúcich baktérií, ktoré môžu vyvolať ochorenie. Ak vás zaujíma ich energetická hodnota, majú 77 kalórií a 1,25 g vlákniny.

Slivky podporujú trávenie 

Pri problémoch so zápchou si určite dajte sušené slivky. Obshujú totiž sorbitol, ktorý uvoľňuje vodu a pôsobí lepšie, než ktorékoľvek preháňadlo. Nájdete v nich 54 kalórií, 4,4 g vlákniny, vitamíny A, skupiny B, C, horčík, draslík a železo.