Vyznáte sa v olejoch? 

Rastlinné oleje sa získavajú lisovaním plodov alebo semien rôznych rastlín. Obsahujú vitamíny, minerály, stopové prvky a mastné kyseliny. Vzájomne sa líšia chuťou, farbou, vôňou i samotným zložením. Viete, ktorý je vhodný do šalátu a ktorý na vyprážanie? Okrem klasických olejov, ktoré bežne používame v kuchyni, existuje veľa druhov, ktoré nepoužívame, lebo ich nepoznáme. S niektorými z nich vás zoznámime.

Makový olej

Má upokojujúce účinky. Tiež má podobné vlastnosti ako ľanový olej, je ale menej mastný a bohatý na nenasýtené mastné kyseliny. Má vysoký obsah vápnika a horčíka, preto sa doporučuje konzumovať ho pri zlej kvalite vlasov a nechtov, pri liečbe osteoporózy. Taktiež upokojuje nervovú sústavu, uvoľňuje svalové kŕče a tlmí bolesti hlavy. Vyživuje a chráni pokožku, je vhodný na suchú, ekzematickú a zápalovú pleť. Zároveň pleť účinne regeneruje a zanecháva ju hebkú a vláčnu. Olej má vynikajúcu chuť a preto ho doporučujeme na prípravu jedál studenej kuchyne.

Tymiánový olej

Účinná pomoc pri ochorení dýchacích ciest. Týmiánový olej sa získava destiláciou vodnej pary s bylinami tymiánu a preto obsahuje vysoko koncentované látky. Olej je veľmi vhodný na liečbu bronchitídy a taktiež pri liečbe čierneho kašľa. Je dokázané, že kašeľ upokojuje, podporuje vykašliavanie a je protizápalový. Doporučuje sa pri zápale priedušiek a horných dýchacích ciest. tymiánový olej je ľahko rozpoznateľný vďaka svojej aromatickej vôni. Tá pozostáva z éterických olejov obsahujúcich fenoly Thymol (20 až 25%) a Cravacrol (30 až 10%). Fenoly sú veľmi účinné protí patogénom. Z tohto dôvodu sú obzvlášť účinné proti baktériám a vírusom, lebo zabezpečia, že cudzorodé látky (vrátane hlienu) sú postupne odstránené z dýchacích ciest (vykašliavaním) a tým Vám pomôžu zmierniť bolesť.

Zázvorový olej 

Pôsobí preventívne proti nevoľnosti, vrátane nevoľnosti pri cestovaní. Zlepšuje funkciu čriev, uvoľňuje koliku a plynatosť, pomáha pri pokazenom žalúdku. Znižuje možnosť výskytu krvných zrazením, riedi krv a tým zabraňuje upchávaniu ciev. Pomáha pri kašli a nachadnutí, posilňuje imunitný systém. Zastavuje zápaly pri reumatických bolestiach a opuchoch. Pôsobí upokojujúco u ľudí, ktorí sú plní starostí o svoju budúcnosť.

 

Brokolicový olej 

Je vynikajúcim zdrojom príbuzných protirakovinových látok nazývaných izotiokynáty, ktoré rakovinu ničia tak, že neutralizujú karcinogénne látky. Uskutočňujú to prostredníctvom znižovania ich škodlivých účinkov a stimulovaním uvoľňovania zabijakov karcinogénov a urýchľovaním ich odstraňovania z tela. Početné štúdie naznačujú, že izotiokynáty pomáhajú pri prevencii rakoviny pľúc a pažeráka a môžu znižovať riziko vzniku iných druhov rakoviny tráviacej sústavy.brokolica obsahuje najmä účinný izotiokyanát, ktorý dokáže potlačiť nádory napr. prsníka, prostaty. Hoci za priaznivý vplyv brokolice na naše zdravie môže množstvo látok, oosbitnú pozornosť si zaslúžia indoly. Brokolica obsahuje indol-3-karbinol. Ten je dôležitý najmä pre ženy. Estrogén má tri základné metabolity, ktoré sa v tele správajú odlišne. Dva z nich pôsobia karcinogénne a jeden je nezhubný a vykazuje ochranné účinky. Indol-3-karbinol zlepšuje pomer medzi nezhubným metabolitom a potencionálne škodlivými. Brokolica svojim zložením je účinná v boji protí baktérii spôsobujúcej žalúdočné vredy a zápal sliznice (Helicobacter pylori). Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa. Vyslovene vysoký obsah vápnika z nej spravil účinný zosilňovač kostí. Olej podnecuje krvotvorbu a zabezpečuje výživu buniek kyslíkom.

 

Makadamový olej 

Asi málokto pozná úžasné účinky makadamového oleja na telo i vlasy. Je to prirodzený a zvláčňujúci olej, ktorý vie zvlhčiť suchú pokožku, zvyšuje hebkosť vlasov a lieči suchú a poškodenú pokožku okolo nechtov. Doporučujeme nasledujúci postup : 1 šálku oleja dajte do mikrovlnnej rúry a zohrievajte po dobu 20 až 30 sekún. Nechajte olej vychladnúť na izbovú teplotu a použite na masáž vlasov a vlasovej pokožky alebo na iné suché miesta na pokožke. Tento olej dodáva vlasom lesk a dopĺňa vlhkosť, ktorú ocenia predtým chemicky ošetrené vlasy. Dodáva vlasom viac pružnosti, pomáha preddchádzať poškodeniu a rozštiepeniu ich končekov. Odporúča sa olej ľahko aplikovať od korienkov až ku koncom a potom prečesať rovnomerne po stranách hlavy. Možno ho použiť na vlhké alebo suché vlasy. Veľmi dobré výsledky ale dosiahnete aplikáciou oleja na vlhké vlasy. olej vytvára hladký a elegantný povrch, ktorý udržiava prirodzenú vlhkosť a dodáva vlasom neuveriteľný lesk. Obsahuje vitamín B, vápnik, železo a fosfor.

 

Oregánový olej 

Získava sa z aromatickej stredomorskej rastliny tradične používanej na podporu trávenia, dýchania a funkcie kĺbov. Dobromyseľ obyčajnú ľudia od nepamäti používali proti pliesňam a to nie len protí tým na povrchu tela, ale aj tým, ktoré napádajú vnútorné prostredie organizmu. Rastlina obsahuje vysoko kvalitný, antisepticky pôsobiaci karvakrol. Účinkuje ako prirodzený zabíjač mikróbov, vírusov a parazitov. Je použiteľný na kožné a sliznicové infekcie, má širokosprektrálne, protiinfekčné vlastnosti a je vysoko efektívny antivírusový, protipliesňový, antibakteriálny a dezinfekčný prostriedok. Je účinný proti Candida albicans.Oregánový olej eliminuje ľudský koronavírus a zabraňuje množeniu vírusov v infikovaných hostiteľských bunkách. Olej je vhodný pre ľudí postihnutých pliesňami, pri kvasinkovej, kožnej a sliznočnej infekcii. Ide o silný antioxidant a prírodné antibiotikum s protizápalovým účinkom, pôsobí ako prevencia a pomoc pri tráviacich, žalúdočných a žlčníkových problémoch. Pozitívne pôsobí pri infekciách dýchacích ciest, zápaloch stredného ucha, alergiách a astme. Je veľmi dobrý ako podpora pri infekcii kmeňmi Helicobacter a tiež pred jeho návratom.

 

Chia olej 

Chia semená majú najvyššiu koncentráciu omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré hrajú významnú úlohu v starostlivosti o naše bunky, kožu a iné orgány. Lyžička oleja obsahuje toľko vápnika ako dve šálky mlieka. Vápnik pomáha udržiavať v dobrej kondícii kosti, štítnu žľazu, pečeň a obličky. Olej zo semien Chia obsahuje celú radu antioxidačných látok, ktoré pomáhajú viazať voľné radikály v tele (voľné radikály ničia bunky tela a sú jedným z dôvodov rýchleho starnutia). Olej obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok ako vápnik, horčík, železo, selén, podporuje koncentráciu a pamäť, dodáva energiu, pomáha v boji proti Alzheimerovej chorobe, urýchľuje reakciu organizmu na zápalové ochorenia (pomáha pri reumatoidnej arritíde), pôsobí proti depresii a striedaniu nálad, ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, upravuje krvný tlak, hladinu cukru, znižuje cholesterol a obsah tuku v krvi. Doporučuje sa používať pri liečbe lupienky, pomáha ľuďom pri ochoreniach obličiek.

 

Slnečnicový olej 

Olej zo semien slnečnice je narozšírenejším olejom vôbec. Má neutrálnu chuť a dlhú životnosť. Má najmenšie množstvo škodlivého cholesterolu zo všetkých olejov. Obsahuje cenné polynenasýtené mastné kyseliny a prírodný vitamín E. Neobsahuje konzervačné ani iné prídavné látky. Je vhodný pre studenú kuchyňu a na krátkodobejšie spracovanie v teplej kuchyni.

 

Repkový olej 

Získava sa pomalým lisovaním semienok repky olejnej, za studena. Svojim zložením a zdravotnými účinkami sa vyrovná olivovému oleju, pričom náš organizmus vie repkový olej využiť. Je vhodný na tepelnú úpravu jedál pri vyšších teplotách.

 

Olivový olej 

Patrí k načastejšie používaným olejom. Na výrobu jedného litra kvalitného olivového oleja sa spotrebuje až 5 kg olív. Sýtozelený pochádza z nezrelých olív, má výraznejšiu zelenú farbu a intenzívne ostrejšiu chuť. Olej zo zrelých čiernych plodov má jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Olivový olej je ľahko stráviteľný a má priaznivý vplyv na trávenie a metabolizmus.Znižuje prekyslenie organizmu, má protizápalové účinky.

Extra panenský (extra virgin) olivový olej je olej navyššej kvality, bez chemických prísad. Pre zachovanie vysokého obsahu výživných látok je lisovaný za studena, pri maximálnej teplote do 28 st.. Zo všetkých druhov olivového oleja má navýraznejšiu chuť.

Panenský a rafinovaný olej sa lisuje pri vyšších teplotách, ktoré umožňujú vyššiu výťažnosť, no zároveň znižujú kvalitu oleja. Tieto oleje sú vhodné na varenie a pečenie.

S príchuťou chili extra panenský olivový olej pomaly nasával chuť ostrých papričiek peperoncini. Jeho hrejivá, korenistá chuť je ideálna na restovanie a grilovanie mäsa a zeleniny, do zálievok, či na ochutenie šalátov a pizze.

 

Kukuričný olej 

Má tmavožltú farbu a výraznú chuť. Podľa výskumov má výraznejší vplyv na zníženie zlého cholesterolu ako olivový olej. Hodí sa na vyprážanie a varenie, ale pre intenzívnu chuť nie je vhodný na prípravu majonézy alebo do šalátových zálievok.

 

Tekvicový olej 

Získava sa mechanickým lisovaním tekvicových jadier. Pri pravom štajerskom tekvicovom oleji sa lisujú dozreté tmavozelené jadrá sušené na slnku. je vhodný pre studenú kuchyňu, na dochutenie šalátov a dresingov, ktorým dodáva príjemnú chuť s orechovým nádychom. Je bohatý na vitamín F a zinok.

 

Ryžový olej 

Vďaka obsahu vitamínu E je výborným prírodným antioxidantom. Neprepaľuje sa, má nízku nasiakavosť a je vhodný aj na smaženie, pečenie, grilovanie a dlhé varenie.

 

RAW panenský kokosový olej  

Je lisovaný za studena zo sušenej dužiny kokosového orecha. Je vhodný na vyprážanie a pečenie, na tepelnú úpravu sladkých a slaných jedál do 190 st. Vyrovnáva náhle kolísanie hladiny cukru v krvi. Stačí pár lyžičiek, aby sme mali pocit nasýtenia. Preto je vhodný ako doplnok stravy pri redukčných diétach.