Všestranné využitie kokosového oleja

Ak by ste mali odcestovať na neznáme miesto a prežiť, pribaľte si do tašky kokosový olej. Využijete ho ako pokrm, pleťový krém, výživnú masku na vlasy, zubnú pastu a dokonca aj prvú pomoc pri mykóze.

Zázračný tropický tuk, ktorý sa stáva čoraz viac obľúbenejším aj v stredoeurópskych končinách, má podľa odborníkov aj ďalšie vlastnosti. Spaľuje tuk, podporuje pamäť, zlepšuje činnosť srdca a dokonca zabraňuje spáleniu pokožky od slnka.

 

Zdravá náhrada tukov?

O kokosovom oleji sa hovorí, že je zdravší ako ostatné rastlinné oleje. Faktom však je, že obsahuje 9 kalórii na gram, teda približne rovnaké množstvo ako ostatné tuky a dokonca viac ako 90% tukov v kokosovom oleji sú práve nasýtené tuky.

Kokosový olej je pre vašu kuchyňu vhodnou náhradou iného oleja alebo masla, ale pamätajte na to, že by ste ho mali používať s rovnakou mierou ako ostatné tuky. Ale áno, je chutný a dodá vášmu jedlu to správne oživenie.

 

The Guardian prišiel s informáciou, že kokosový olej je pravdepodobne najzdravším olejom pre vyprážanie.

Dôvodom sú jeho pomalšie chemické reakcie, ktoré v ňom prebiehajú pri zvýšení teploty.

Navyše vraj obsahuje kyselinu laurovú, ktorá posilňuje imunitný systém a má antivírusové a antibakteriálne účinky. Čo by vysvetľovalo aj to, prečo je kokosový olej vhodný aj pri gynekologických zápaloch a infekciách.

 

Multifunkčné využitie v kozmetike

Alternatívnym riešením je používanie kokosového oleja na čistenie zubov. Oproti chemickým prostriedkom je prírodným pomocníkom v boji proti zubnému kazu. Mnohí ľudia si nevedia vynachváliť aj jeho bieliace účinky na zubnú sklovinu.

Kokosový olej sa často využíva aj v kozmetike. Zjemňuje pokožku, hydratuje suché vlasy a podľa najnovších výskumov bojuje aj so starnutím kože. Obnovuje totiž kožné tkanivo, zvláčňuje ho a vyživuje - vďaka antioxidantom, ktoré obsahuje.

Vyskúšajte ho aj v prípade, ak trpíte lupienkou, dermatitídou, ekzémami alebo sa neviete zbaviť nepríjemných plesní na chodidlách alebo prstoch.